Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
Obilježavanje godišnjice pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića - Dizdara

Obilježavanje godišnjice pogibije r…

  U organizaciji Saveza ...

Goraždanska radionica koja zapošljava invalide

Goraždanska radionica koja zapošlja…

  Život je često grub pr...

Gradi se novi dom za porodicu Čolo

Gradi se novi dom za porodicu Čolo

Petočlana porodica Čolo...

U okviru projekta PRO – Budućnost u Goraždu održan skup „Moja priča: Izaberimo mir zajedno“

U okviru projekta PRO – Budućnost u…

  U sklopu USAID-ovog Pr...

Mladi Goražda "zumiraju" prava i obaveze

Mladi Goražda "zumiraju" …

Lokalni tim Asu BIH G...

Čestitke uputili premijer BPK-a Goražde i ministar obrazovanja

Čestitke uputili premijer BPK-a Gor…

  Čestitke najboljem gor...

Potvrđena optužnica protiv Ahmeta Sejdića

Potvrđena optužnica protiv Ahmeta S…

    Sud Bosne i Hercego...

Životna pomoć - svjetlo za osobe s invaliditetom

Životna pomoć - svjetlo za osobe s …

Radionica iz Goražda ...

Prev Next

Prača: Najteža situacija od Dejtona do danas?! Istaknuto

Prača: Najteža situacija od Dejtona do danas?!

Općina Pale - Prača u 2013 godini planirala je budžet u visini od 1.300 000 KM a izvršenje na kraju godine neće biti ni 60 posto. Neisplačivanje tranši sa nivoa kantona doveli su ovu općinu u nezavidnu situaciju. Plate kasne, novca za realizaciju projekata nema.Općina Pale-Prača nikad nije bila u goroj finansijkoj situaciji od Dejtona do danas naglašava načelnik općine Asim Zec. Pad prihoda pristutan je već nekoliko godina a posebno se osjetio u 2012 godini kada je općina planirala budžet od 2,5 miliona  maraka, da bi na kraju izvršenje bilo 1. 600.000 maraka. U 2013 godini planirani budžet je 1.300 000 maraka a izvršenje prema riječima načelnika općine neće biti ni 60 posto. U kako nezavidnoj poziciji se nalazi ova Općina najbolje govori podatak da nisu u mogućnosti obezbjediti 7.000  maraka vlastitih sredstava kako bi realizovali vrlo vrijedan projekat.

- Aplicirao sam kod federalnih vlasti i prošla je aplikacija ali je uslov da općina učestvuje sa 7.000 maraka da bi dobio jedan traktor i cisternu od 450 litara. Mi nemamo tih sredstava a realizacija projekta je dovedena u pitanje, kaže Zec.

Općina tri mjeseca kasni u isplati ličnih dohodaka uposlenicima. Plate kasne i radnicima lokalnog radija, vatrogasnoj službi, policiji, javno komunalnom preduzeću, domu zdravlja. Svaki mjesec situacija se pogoršava, ističe načelnik Zec.

- Mi smo prošle godine imali smanje grantovnih sredstava sa 1.200.000 na 500.000 maraka. Međutim i ta sredstva se neislaćuju. Mi smo za 10 mjeseci trebali dobiti 410.000 maraka a dobili smo do sada 252.000 sto govori da smo u deficitu oko 150.000 marak po tom osnovu.

Krajnje je vrijeme da predstavnici Vlasti BPK Goražde i načelnici Općina u sastavu kantona počnu razgovarati o načinu prevazilaženja izuzetno teške finansijske situacije,mišljenja je Asim Zac. Načelnik ove općine  naglašava  da BPK Goražde neće dobiti grant od Vlade Federacije u iznosu od 2,500.000 maraka a ukoliko se to zaista desi Općina Pale Prača doći te u još težu situaciju od trenutne.

Gorazde Online

Medij

Prijavi se pa komentiraj
na vrh

Goražde

Istocna Regija

Bosna i Hercegovina

Magazin

LIFESTYLE